İçeriğe geç
Veciz Fetvalar
Hediye

Soru

Verilen hediyeden-hibe-bağış dönmek caiz midir?

Cevap

Görüntülenme:9
Hediyeler veya bağışlar yabancı birisine verilmişse ya verdiği kimsenin rızasıyla veya hakimin hükmüyle geri alabilir. Eğer verdiği kimsenin rızası olmadan verilen alınırsa veya hakimin hükmü olmadan, hediye veren eşyayı alırsa kasb(haksız yere almış) etmiş olur. Dolayısıyla malı telef etmişse değerini ödemek zorunda kalır.
Eğer ki hediye bir yabancıya değilde mahrem akrabalarından birisine verilmişse bu hediyeden-hibeden dönüş olmaz. Yakın akrabalarda şunlardır; karı-koca, anne-baba ve ne kadar üste çıkarsa(dede-nine gibi) ve evlatlar ne kadar aşağı inilirse(torun-torun çocuğu vs.) erkek ve kız kardeşler ve ne kadar aşağı inilirse onların çocukları(kuzen-yeğen gibi), amcalar, halalar, teyze ve dayı gibi.
Amca, hala, dayı ve teyze çocuklarına yapılan hibe ve bağışlar, yabancıya yapılan hibe ve bağış gibidir.

Kaynaklar

لا يصح الرجوع الا بتراضيهما او بحكم الحاكم فلو استردها بغير قضاء و لا رضاء كان غاصبا حتى لو هلكت في يده يضمن قيمتها للموهوم له
صح الرجوع فى اجنبى و منعه المحرمية بالقرابة كما فى الآباء والامحات وان علوا و الاولاد و ان سفلوا و الاخوة والاخوات و اولادهما و ان سفلوا و الاعمام و العمات و الاخوال والخالات فقط
الزوجية مانعة من الرجوع لان المقصود فيها الصلة اى الاحسان كما فى القرابة وقت الهبة مرأت مجله ماده 865-66-67-

Hediye konusunda diğer sorular